Mathantverk från Småland

Lokalproducerad dessertost

 


 Våra getter

I år har vi 35 getter som mjölkas två gånger om dagen. En del av årets flick-killingar sparas för att läras upp till nya mjölkgetter. Resterande killingar slaktas på ett närliggande slakteri och ger fint kött och goda korvar. 2015 hade vi beställning från två restauranger på allt killingkött, men har några stekar kvar från hösten 2014. På gården finns också vår bock Lars och sonens kastrerade sällskapsbock Peter. Våra getter är av svensk lantras och varierar i färg och storlek. Det är väldigt trevliga djur att hålla på med, alla individer med sina egna personlighetsdrag. En del blir som goda vänner till oss och andra är mer som ytliga arbetskollegor. En del getter kan inte slita sig från en människa som vill klappa och gosa med dem medan andra getter endast skulle nedlåta sig att komma fram om de erbjuds något riktigt gott i utbyte. 

Getter kan vara väldigt tuffa mot varandra och ger sig ofta in i småstrider för att göra upp rangordningen i flocken, men mot människor har mjölktjejerna alltid en trevlig attityd. Bockarna kan det vara lite si och så med. Tidigare hade vi bocken Rolf som hela tiden skulle hävda sig mot oss människor, honom skulle man helst inte vända ryggen till, särskilt inte i brunsttider då han var full med hormoner och allt gick ut på att han skulle vara störst, bäst och vackrast.
Våra ostar

Lilla Astrid

En liten lagrad färskost på getmjölk med vitmögelyta, oftast rund ibland i  form av ett hjärta. Klar att redan tio dagar efter ystning och är då mild i smaken och ganska krämig. Ju äldre Lilla Astrid blir desto mer utpräglad blir getsmaken. God på en ostbricka, gärna  tillsammans med något sött (t.ex. honung, marmelad eller torkad frukt). Lilla Astrid är döpt efter vår allra käraste get, med de mest kloka, uttrycksfulla ögon du kan tänka dig.

Svarte Peter

En liten lagrad färskost på getmjölk med ett annat slags vitmögel än Lilla Astrid och sedan pudrad med aska. Görs i lite olika former. God till ett mustigt matbröd eller ett hembakat fröknäcke. Svarte Peter är döpt efter sonens första killing som föddes på gården, så söt och fin att han får stanna som kastrerad sällskapsbock. 


 

Teklatopp

En lagrad färskost i form av en pyramid med klassisk vitmögelyta.


 

Nya favoriten "Fulost"

Mejerskans nya goding - en färskost med tillsatt vitmögel som tvättas och lagras minst 4 veckor. alltså en färskost/vitmögelost & kittost i ett. Salt och getig och sjukt god :-) Har gått under arbetsnamnet Fulost för att det är en ganska ful ost, inte snygg. Nu börjar den bli känd under namnet Fulost så vi får suga på namnet ett tag till, om den ska få heta Fröset Fulost eller få ett riktigt namn...


 

Svea

Svea är en bredbar färskost på getmjölk som finns naturell samt i olika smaker beroende på ysterskans humör! Hittills har vi prövat ett tiotal Svea smakar utsökt som fyllning i olika maträtter, på en macka eller i en hamburgare beroende på vilken smaksättning du väljer. Svea är döpt efter en av våra första getter, rätt egensinnig men med ett välfyllt  juver och ett klassiskt getutseende.

Melinn

Melinn är en vit ost på getmjölk bäst lämpad för olika sallader, kalla röror och varma maträtter. Vi säljer den främst skuren i tärningar inlagd i olja med kryddor. Melinns salladsost är döpt efter vår get Melinn som är en riktig kompis, söt som socker, tillgiven och alltid sugen på att umgås. 

Britta (osten har bytt till detta namn under våren 2013)

En hyvelbar, grynpipig getost med mögelyta. Lagrad i minst två månader. Kan se lite ruffig och brutal ut på utsidan men har ett ljust, fint innandöme med god getsmak. Vår Britta är en get född 2013, brun och näpen, syster till Peter.

Gunilla

Våra hyvelbara kittostar på getmjölk går under namnet Gunilla. Gunilla har sin egna doft och en alldeles underbar smak! Styrkan i smaken varierar beroende på hur länge osten är lagrad. Vår get Gunilla är en brun, vacker, begåvad liten tjej  som avskyr hundar.

 

Blå Adam

Årets Blå Adam har varit en mustig, härlig historia. En smakrik blåmögel på getmjölk. Förra hösten gjorde den succe som tillbehör till pepparkakor men äts hos oss oftast på knäckebröd. Adam är ingen get på gården utan sonen i huset, en go kille med hjärtat på rätta stället!

Hilma

Hilma är vår variant av medelhavets Halloumi, en getost som ska ätas varm; grillad, stekt, ugnsbakad eller i en soppa. Hilma är mindre salt och mjukare i konsistensen än en klassisk halloumi. Gudomligt god stekt på en smörgås eller i en matig sallad eller grillad eller som mejerskan själv föredrar den - stekt i citronrapsolja och med en klick marmelad till. Hilma är en av våra svarta, stora getter. Hon har ett gott självförtroende och tycker själv att hon är ledaren i flocken.

Getbrie

Finns av och till för försäljning. Ibland i en mild variant och ibland i en vällagrad, mycket getsmakande variant. En mjuk eller halvmjuk ost med vitmögelyta.

 

Hyvelbar getost tvättad med småländsk äpplemust

Har ännu inget bättre namn på denna ost men den är vad den heter  - en hyvelbar getost som är tvättad med småländsk äpplemust. En smakrik, lite syrlig ost som utvecklas i smaken för varje månad som den den får ligga till sig. 

 

Blå Ellen

Blå Ellen är en mjuk, salt liten dam, en blåmögelost gjord på komjölk. Ju mer Ellen mognar desto krämigare blir hon. Blå Ellen har fått sitt namn från kobondens yngsta dotter, även hon en salt liten dam. Under 2015 har vi tyvärr inte hunnit med att göra några Blå Ellen än.


 

Fröset BlåTvå

En härlig ädelost som ystas på en blandning av get- och komjölk med tillsats av 1 % grädde. Ystades för första gången 1 december 2014 och har snabbt blivit en av våra mest populära ostar.


 

Alma

Alma är en mjuk kittost som görs på en blandning av getmjölk och komjölk. Ett måste på ostbrickan eller varför inte på frukostmackan. Alma görs också lagrad i en granbarksform avsedd att ätas varm, ugnsbakad, som ett mellanting av raclette och fondue. Alma är namnet både på en av våra getter men också kobondens äldsta dotter, en gullig tjej som kan konsten att visa upp en kalv på bästa sätt.

 

Andra ostar

Mejerskan på Fröset älskar att experimentera så ibland finns det ostar som endast kommer en gång och ibland blir det nya sorter som får stanna i Fröset-familjen. T.ex. kan man ibland hitta följande hyvelbara: med fikon, med örter, med askrand,  tvättad med citronrapsolja. Petronella med svartpeppar. Blandbrie på hälften get/hälften ko.