Mathantverk från Småland

Lokalproducerad dessertost

 

Om oss 

Fröset Gårdsmejeri ligger i Vetlanda kommun på Småländska höglandet i ett landskap som är som gjort för getter med massor av sly att sätta tänderna i och stenar att klättra på. Här producerar vi ostar på hantverksmässigt vis i vårt lilla mejeri. Vi ystar främst på mjölken från våra getter men även i mindre mängd på komjölk från grannbyn.  Vi som bor på gården är Malin och Calle Nelson och våra barn Linalotta och Adam. Malin är uppvuxen på gården och som familj har vi bott här sedan 2003. 

Jag, Malin, har sedan många år haft med mig en dröm om en getgård, men mer sett det som en  dröm än en verklighet att leva i. Jag arbetade i drygt 15 år som socionom med fina härliga tonåringar och har verkligen uppskattat det, men efter att ha peppat många ungdomar att hitta sina vägar, tro på sig själva och sina drömmar kände jag 2010 en stark längtan efter att undersöka min egen dröm lite närmare. 

Jag började gå kurser i getmjölksproduktion och ystning, besökte getgårdar och kände att detta var något jag verkligen ville göra. Men ett mejeri är en stor investering och en getgård innebär mycket jobb och påverkar hela familjens situation - inga lätta beslut... Helt oväntat dök det under våren 2011 upp ett mejeri till salu i närheten, inrett i  flyttbara moduler ungefär samtidigt som dottern, då nyss fyllda 8 år, sa "mamma, om du inte gör det här med getterna ångrar du dig när du blir pensionär". Det var nu eller aldrig - så vi köpte mejeriet och flyttade hem det till gården, skaffade de första getterna och började vår väg mot att bli getbönder och mejerister på riktigt! 

Visst är det mycket arbete och visst påverkar det hela familjen men inte bara på ett negativt sätt. Vi får alla otroligt mycket glädje genom arbetet med getterna och lyckan att få fram fina, goda ostar som produceras tio meter från getstallet är en häftig känsla! Att ha ett getmejeri är härligt!